Kjente syklister

Alle har et eller annet forhold til syklister. Mange ser disse menneskene, som strengt tatt er motorer til et lite kjøretøy bestående av to hjul koblet til en ramme av metall, på veien hver dag. Man møter dem gjerne til og fra jobb, barnehage eller hytta. Kanskje er man selv en liten hobbysyklist? Denne teksten skal ikke handle om dem, selv om det sikkert hadde vært et interessant tema i seg selv, men snarere om de kjære og kjente syklister som man nærmest ser til daglig i aviser og på fjernsyn.

Syklister i et landeveisritt

Syklister og fotballspillere

Syklister og fotballspillere på proffnivå har flere ting til felles: de svetter, hjertepumpa jobber på spreng og beina er deres viktigste arbeidsredskap. De har enten et forhold til en ball, eller så har ballene et forhold til dem. På fotballbanen påfører fotballspilleren smerte på en kule laget av lær, mens på landeveien er det en kule (eller to) av menneskekjøtt som påfører syklisten smerte. En britisk urolog har i en undersøkelse anslått at rundt 60% av hans pasienter har problemer med testiklene. Og grunnen? Tusenvis av timer på et lite sykkelsete.

Når man sitter komfortabelt i sofakroken og ser på for eksempel Glava Tour of Norway på TV, får man ofte servert nærbilder av Edvald Boasson Hagen eller Pieter Weening. De utfolder sine grimaser som et resultat av et understell under konstant press. Mange profesjonelle syklister sliter med ereksjonssvikt, endringer i sædcellenes funksjon og en seks ganger så stor risiko for å få utviklet prostatakreft og andre kreftformer. Et kjent eksempel er Lance Armstrong, som for noen år tilbake fikk behandling for testikkelkreft. Heldigvis går det bra med ham i dag, alt ettersom man ser på det.

Helter trenger mat – mye mat!

Syklister på toppnivå utsetter seg selv for mye smerte, det er det ingen tvil om. Belastningen kroppen går gjennom er ekstrem. Ekstrem er også dietten de går på under store mesterskap. Alexander Kristoff presser for eksempel daglig i seg mat med et totalt kaloriinnhold på 8000 Kcal. Dette tilsvarer dagsbehovet til fire kvinner. Men såpass må man spise skal man ha en mulighet til å hevde deg i toppen. De beste forbrenner ca. 1000 Kcal per timer under et sykkelritt.

Med 1000 Kcal forbrent per time må jo proffsykling være den ultimate måten å slanke seg på. Dersom man ikke får i seg mat tilsvarende 8000 Kcal, og regner med at 1000 Kcal tilsvarer en kg, kan man i teorien, etter en tre timers sykkeltur med ”litt” anstrengelse, gå ned tre kg. De fleste foretrekker nok heller å ha et forhold til sykling gjennom TV-apparatet i stua, der de ligger på sofaen og ser på syklister forbrenne 1000 Kcal per time, mens de selv får i seg 1000 Kcal per time gjennom brus og potetgull.

Kjente syklister ofrer kroppen sin for din underholdning

Underholdningsverdien er høy, penger og prestisje står spill. Man møter opp i regnfulle Sarpsborg under Glava Tour of Norway for å stå langs løypa eller i målområdet. Kanskje får man et glimt av sine forbilder der de passerer i 50 km/t. Bak fasaden ligger det tusenvis av treningstimer, mye smerte, millioner av kalorier og kanskje andre ting som man kan putte i en sykkelkropp. Disse andre tingene er et omstridt tema. Heldigvis vet man sånn noen lunde at kjente og kjære norske syklister etter all sannsynlighet ikke holder på med slikt tull.