Internasjonale sykkelritt

Sykkelsporten vokser stadig i Norge, og det har aldri før blitt solgt så mye sykkelutstyr som nå. Verden over finnes det mange store ritt som syklistene higer etter å delta i. Sykkelekspertene er enige om mye, men meningene er forskjellige om hvilke sykkelritt som er størst av OL og VM. Hvilke sykkelritt som gir mest prestisje kommer an på øynene som ser, og hvem du spør. Det er vanskelig å sammenligne, men stort sett er de enige når de setter opp sine 10 på topp lister. Uten tvil er det allikevel gjevest å vinne en sammenlagtseier i Tour de France.

Sykkelritt i over 100 år og Tour de France er fremdeles like populært

Sykkelritt og prestisje

Hvor stort er det egentlig å vinne OL-gull innen sykkelsporten? Historisk sett er en medalje i VM mer verdt sammenlignet med OL. En av grunnene er at sykkelritt i OL var for de yngste utøverne. De eldre proffene kunne ikke delta. I 1994 var OL bare forbeholdt amatørene, og sykkelproffene fikk ikke delta før i Atlanta i 1996. Etter denne endringen, har OL blitt stadig mer attraktivt for internasjonale toppryttere. Spesielt blant den nye generasjonen vokser landeveissykling i OL i popularitet.

Hvis man ser historisk på sykkelsporten, henger det høyt å bli verdensmester som profesjonell syklist. Ikke minst fordi man da får VM-trøya og kan sykle med den i alle sykkelritt frem til neste VM. Slikt ligger det stor prestisje i, og det er kanskje den viktigste grunnen til at proffsyklistene foretrekker VM fremfor OL. Ikke det at en medalje i OL er å forakte, det arrangeres tross alt bare hvert fjerde år. De fleste syklister er allikevel enige på et område, og det er at en sammenlagtseier i Tour de France er det største av alt!

Tour de France – Det største av alt

Det er ingen tvil om at Tour de France er alle syklisters store mål. Alle andre sykkelritt blir små og ubetydelige i sammenligning, og de blir av mange proffsyklister brukt som trening til den store testen i Frankrike rundt. Bare det å komme med på et Tour de France-lag anses som en stor personlig seier og viktig meritt innen sporten. Ikke minst fordi det er så stor verdensomspennende dekning i medier. Dessuten får syklistene vist seg fram for sponsorer og ikke minst for andre ryttere.

I Tour de France er det ikke bare resultatene som gjelder. Alt som vises på TV underveis i et sykkelritt som Touren er viktig. Spesielt er det viktig å vise seg frem ved de store klatreetappene over kjente franske fjell. For en sterk spurter er det ingen tvil om at å vinne etappen opp Champs-Elysees er alle syklisters våte drøm! VM er stort, men det kan vinnes med flaks og tilfeldigheter. Ingen vinner Tour de France ved en tilfeldighet, for der må hver minste detalj stemme.

Den store styrkeprøven

Syklistene i Tour de France blir populært kalt landeveiens slaver, og ikke uten grunn ettersom det er den største styrkeprøven en syklist kan begi seg ut på. Sykkelritt over alpene ble straks en publikumssuksess når det startet for over 100 år siden, og folk fra hele landet kom for å se på. Det tok ikke lang tid før folk møtte opp fra hele verden for å heie sykkelheltene frem. Fra starten veide syklene 20 kilo, og rytteren måtte selv reparere den uten å få noe hjelp. I dag er utstyret mer avansert, men populariteten er ikke mindre av den grunn.